ponedeljek, 25. februar 2013

Čufti v paradižnikovi omaki

Klasika! :) Vsi jih poznamo in verjetno smo jih vsi že večkrat pripravili. Ampak to je prav poseben recept iz mamine skrinjice :)



Sestavine:
  • Čufti:
    • 400-500 g mletega mesa
    • malo olja
    • 2 srednje veliki čebuli
    • 5 strokov česna
    • dve pesti riža
    • jajce
    • peteršilj
    • sol, poper
  • Omaka:
    • malo olja
    • 1 zvrhana žlička sladkorja
    • 1 zvrhana žlica moke
    • 1 pelati
    • malo vode
    • 1 jabolko
    • 5 klinčkov
    • malo cimeta
    • sol, poper


Postopek:

Na olju karameliziramo sladkor in vse skupaj poprašimo s moko. Zalijemo z malo vode in vse skozi mešamo. Dodamo cele pelate. Še vedno mešamo. Nato dodamo začimbe in sicer malo cimeta, klinčke, sol in poper. Jabolko olupimo, narežemo na krhlje in damo v omako, da se skuha (okoli 20-30 minut). Omakica se kuha, mi pa lahko ta čas pripravimo čuftke.
Čebulo in česen na zelo drobno nasekljamo in prepražimo na malo olja. Pustimo da se nekoliko ohladi. Riž kuhamo okoli 5-10 minut, ga precedimo in nekoliko ohladimo. V posodi skupaj zmešamo mleto meso, jajce, riž, čebulo in česen ter peteršilj, sol in poper. Lahko dodamo tudi malo vode, da bodo kroglice bolj rahle. Vse skupaj dobro premešamo, najbolje kar z rokami, ter oblikujemo majhne kroglice.
Zdaj je omaka zagotovo že kuhana, zato odstranimo klinčke (zato je dobro da vemo koliko smo jih dali notri). Omako dobro spasiramo s paličnim mešalnikom, poizkusimo ali je dovolj začinjena ter po potrebi še kaj dodamo. Tako, zdaj pa s čuftki v omako! Previdno jih zložimo v omako in pustimo da se kuhajo 20-25 minut. Poleg seveda paše pire krompir in pa zelena solata :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar