sreda, 20. februar 2013

Piščančji tetrazzini casserole

Slastna zadevica, ki zahteva kar nekaj dela s sestavinami, na koncu pa jo še zapečemo v pečici. Če malo posplošimo so to testenine z zelo bogato omako, servirane v kosu iz pečice, tako kot lazanja. Splača se poizkusit! :)


Sestavine (2 osebi):
  • polovica piščančjih prsi
  • 300 g šampinjonov
  • 4 stroki česna (lahko tudi več če ste ljubitelj česna kot jaz)
  • 1 čebula
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlica peteršilja
  • 350 ml mleka
  • 1 žlica kisle smetane
  • 100 g graha
  • kokosovo maslo (3 žličke)
  • sol in poper
  • 1 dl belega vina
  • 60 g špagetov
  • 20 g moke
  • pol piščančje kocke
  • ščepec muškatnega oreščka
  • dve žlici naribanega parmezana
  • 1 žlica drobtin
  • 1 žlica pinjol ali mandljev


Postopek:
  • Meso pod tekočo vodo operemo in ga s papirnatimi brisačkami obrišemo. Šampinjone operemo, očistimo in narežemo na tanke rezine. Čebulo in česen olupimo, operemo in na drobno sesekljamo.
  • Piščančja prsa natremo s soljo in poprom. Večjo ponev pristavimo na kuhalnik in jo dobro segrejemo, nato pa v njej stopimo 1 žličko kokosovega masla. Na vročo maščobo položimo piščančja prsa in jih na srednje visoki temperaturi pečemo na vsaki strani po 4 minute. Pečena prsa prenesemo iz ponve na krožnik in počakamo, da se dobro ohladijo. Hladna prsa nato narežemo na za grižljaj velike koščke, ki jih stresemo v večjo skledo.
  • V isto ponev, v kateri smo pekli piščanca, dodamo pol žličke kokosovega masla. Na vročo maščobo stresemo narezane šampinjone in jih na srednje visoki temperaturi dušimo toliko časa, da izpari vsa tekočina (približno 6 minut). Nato v ponev dodamo čebulo, česen in timijan. Dobro premešamo in kuhamo še 8 minut, da se čebula lepo zlato rumeno obarva. Gobice prelijemo z belim vinom in jih dobro premešamo. Vse skupaj kuhamo še 2 minuti. Premešamo in odstavimo. Vsebino ponve stresemo v skledo s koščki piščanca.
  • Na kuhalnik pristavimo velik lonec z osoljeno vodo. Vodo zavremo in nato vanjo stresemo testenine, ki jih kuhamo 5 minut. Kuhane testenine odcedimo in pokrijemo s pokrovko, da se ne bodo ohladile.
  • Medtem ko kuhamo testenine, v isti ponvi, v kateri smo pripravili gobice, raztopimo 1-2 žličke kokosovega masla. Na stopljeno maslo potresemo moko in 2 minuti dobro mešamo. V ponev nato prilijemo mleko, potresemo z muškatnim oreščkom in z 1 žličko soli in ščepcem popra. Sestavine v ponvi dobro premešamo in pokrijemo. Nato temperaturo povečamo in na visoki temperaturi kuhamo, dokler omaka ne prične vreti. Nato ponev odkrijemo, dodamo piščančjo kocko in med nenehnim mešanjem kuhamo še dobrih 8 minut, da se omaka dobro zgosti. Ponev nato odstavimo.
  • Pečico segrejemo na 250 °C. Testenine dodamo v skledo s piščancem in gobami, čeznje pa prelijemo omako in vmešamo še grah. Vse sestavine v skledi dobro premešamo in potresemo s polovico sesekljanega peteršilja. Še enkrat dobro premešamo. Okroglo ognjevarno posodo rahlo namastimo in vanjo stresemo vsebino sklede s piščancem in testeninami.
  • V manjši posodi zmešamo parmezan in drobtine, nato pa zmes enakomerno razporedimo čez testenine. Preostalo maslo razrežemo na manjše koščke in jih razporedimo po testeninah. Posodo postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut, da se lepo zapeče.
  • Pečeno jed vzamemo iz pečice, počakamo 2 minuti, da se nekoliko ohladi, nato pa po vrhu potresemo še preostali peteršilj in narezane mandlje ali pinjole.

1 komentar:

  1. To bom poskusila, ko bom imela več časa za kuhanje. Se pravi enkrat, ko bo T. hodil v šolo :D

    OdgovoriIzbriši