ponedeljek, 4. februar 2013

Mesne kroglice v dveh omakah

Rahlo spominjajo na čufte, vendar z veliko bogatejšim in zanimivejšim okusom. Dve kontrastni omaki: paradižnikova in bešamelova ustvarita čudovito mešanico okusov. Poleg lahko ponudite samo veliko skledo zelene solate in okusno kosilo je na mizi!


Sestavine (2 osebi):
  • 1 žlička kokosovega masla
  • 10 dag sira za posip
  • Bešamel omaka:
    • 20 g masla
    • 20 g bele moke
    • 2.5 dl toplega mleka
    • ščepec soli, popra in muščatnega oreščka
  • Kroglice:
    • 250 g mlete govedine
    • 1 manjša čebula
    • 1 jajce
    • 2 stroka česna
    • ščepec majarona in timijana
    • peteršilj
    • ščepec soli in popra
  • Paradižnikova omaka:
    • 150 g paradižnika iz pločevinke
    • 1 manjša čebula
    • pol goveje kocke
    • 1 žlička kokosovega masla
    • 2 listka žajblja
    • ščepec soli in popra

Postopek:

Paradižnik iz pločevinke stresemo v višjo in ožjo posodo ter s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes. Polovico šopka peteršilja operemo, otresemo in osmukamo listke, katere na drobno sesekljamo. Čebuli olupimo in operemo. Eno na drobno sesekljamo, drugo pa narežemo na tanjše kolobarje.

V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo sesekljano čebulo, da zarumeni. V večjo skledo stresemo mleto meso, dodamo prepraženo čebulo, razžvrkljano jajce, sesekljan peteršilj, timijan, majaron, strt česen, sol in poper. Zmes dobro pregnetemo in iz nje z vlažnimi rokami izoblikujemo poljubno velike kroglice. Manjše so lepše, vendar ne pretiravajte.

V širši posodi segrejemo olivno olje in dodamo na kolobarje narezano čebulo, katero med mešanjem prepražimo do zlatorumene barve. Na drobno narežemo žajbelj in ga skupaj s paradižnikovo omako stresemo v posodo s čebulo. Omako zavremo in na zmernem ognju kuhamo pet minut. Prilijemo čisto govejo juho, začinimo s soljo in poprom ter ponovno zavremo. Medtem na kuhalnik pristavimo večjo ponev, v kateri na malo maščobe z vseh strani popečemo kroglice. Popečene kroglice stresemo v ognjevarno posodo in prelijemo s paradižnikovo omako. S kuhalnico nežno premešamo, da se kroglice lepo razporedijo.

Na kuhalnik pristavimo kozico z visokim robom, v kateri stopimo maslo. Maslo popršimo z moko in mešamo toliko časa, da postane zmes gladka. Nato med nenehnim mešanjem v kozico počasi dolivamo toplo mleko. Po okusu osolimo in popopramo ter začnimo z muškatnim oreščkom. Bešamel med nenehnim mešanjem približno 5 minut kuhamo nad šibkim ognjem. Pripravljen bešamel prelijemo po kroglicah in omaki. Pečico prižgemo na 180 °C.

V skledo naribamo sir in ga enakomerno posujemo po bešamelu. Pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut, dokler sir ne dobi zlatorjavkaste barve.

Operemo in otresemo preostali peteršilj ter ga na drobno sesekljamo. Pripravljeno jed vzamemo iz pečice in posujemo s peteršiljem. Po želji naribamo še malo sira in postrežemo na mizo kar v ognjevarni posodi. Poleg se prileže velika skleda zelene solate. Pa dober tek!

1 komentar: