Rahlo spominjajo na čufte, vendar z veliko bogatejšim in zanimivejšim okusom. Dve kontrastni omaki: paradižnikova in bešamelova ustvarita čudovito mešanico okusov. Poleg lahko ponudite samo veliko skledo zelene solate in okusno kosilo je na mizi!
Sestavine (2 osebi):
Postopek:
Paradižnik iz pločevinke stresemo v višjo in ožjo posodo ter s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes. Polovico šopka peteršilja operemo, otresemo in osmukamo listke, katere na drobno sesekljamo. Čebuli olupimo in operemo. Eno na drobno sesekljamo, drugo pa narežemo na tanjše kolobarje.
V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo sesekljano čebulo, da zarumeni. V večjo skledo stresemo mleto meso, dodamo prepraženo čebulo, razžvrkljano jajce, sesekljan peteršilj, timijan, majaron, strt česen, sol in poper. Zmes dobro pregnetemo in iz nje z vlažnimi rokami izoblikujemo poljubno velike kroglice. Manjše so lepše, vendar ne pretiravajte.
V širši posodi segrejemo olivno olje in dodamo na kolobarje narezano čebulo, katero med mešanjem prepražimo do zlatorumene barve. Na drobno narežemo žajbelj in ga skupaj s paradižnikovo omako stresemo v posodo s čebulo. Omako zavremo in na zmernem ognju kuhamo pet minut. Prilijemo čisto govejo juho, začinimo s soljo in poprom ter ponovno zavremo. Medtem na kuhalnik pristavimo večjo ponev, v kateri na malo maščobe z vseh strani popečemo kroglice. Popečene kroglice stresemo v ognjevarno posodo in prelijemo s paradižnikovo omako. S kuhalnico nežno premešamo, da se kroglice lepo razporedijo.
Na kuhalnik pristavimo kozico z visokim robom, v kateri stopimo maslo. Maslo popršimo z moko in mešamo toliko časa, da postane zmes gladka. Nato med nenehnim mešanjem v kozico počasi dolivamo toplo mleko. Po okusu osolimo in popopramo ter začnimo z muškatnim oreščkom. Bešamel med nenehnim mešanjem približno 5 minut kuhamo nad šibkim ognjem. Pripravljen bešamel prelijemo po kroglicah in omaki. Pečico prižgemo na 180 °C.
V skledo naribamo sir in ga enakomerno posujemo po bešamelu. Pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut, dokler sir ne dobi zlatorjavkaste barve.
Operemo in otresemo preostali peteršilj ter ga na drobno sesekljamo. Pripravljeno jed vzamemo iz pečice in posujemo s peteršiljem. Po želji naribamo še malo sira in postrežemo na mizo kar v ognjevarni posodi. Poleg se prileže velika skleda zelene solate. Pa dober tek!
Sestavine (2 osebi):
- 1 žlička kokosovega masla
- 10 dag sira za posip
- Bešamel omaka:
- 20 g masla
- 20 g bele moke
- 2.5 dl toplega mleka
- ščepec soli, popra in muščatnega oreščka
- Kroglice:
- 250 g mlete govedine
- 1 manjša čebula
- 1 jajce
- 2 stroka česna
- ščepec majarona in timijana
- peteršilj
- ščepec soli in popra
- Paradižnikova omaka:
- 150 g paradižnika iz pločevinke
- 1 manjša čebula
- pol goveje kocke
- 1 žlička kokosovega masla
- 2 listka žajblja
- ščepec soli in popra
Postopek:
Paradižnik iz pločevinke stresemo v višjo in ožjo posodo ter s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes. Polovico šopka peteršilja operemo, otresemo in osmukamo listke, katere na drobno sesekljamo. Čebuli olupimo in operemo. Eno na drobno sesekljamo, drugo pa narežemo na tanjše kolobarje.
V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo sesekljano čebulo, da zarumeni. V večjo skledo stresemo mleto meso, dodamo prepraženo čebulo, razžvrkljano jajce, sesekljan peteršilj, timijan, majaron, strt česen, sol in poper. Zmes dobro pregnetemo in iz nje z vlažnimi rokami izoblikujemo poljubno velike kroglice. Manjše so lepše, vendar ne pretiravajte.
V širši posodi segrejemo olivno olje in dodamo na kolobarje narezano čebulo, katero med mešanjem prepražimo do zlatorumene barve. Na drobno narežemo žajbelj in ga skupaj s paradižnikovo omako stresemo v posodo s čebulo. Omako zavremo in na zmernem ognju kuhamo pet minut. Prilijemo čisto govejo juho, začinimo s soljo in poprom ter ponovno zavremo. Medtem na kuhalnik pristavimo večjo ponev, v kateri na malo maščobe z vseh strani popečemo kroglice. Popečene kroglice stresemo v ognjevarno posodo in prelijemo s paradižnikovo omako. S kuhalnico nežno premešamo, da se kroglice lepo razporedijo.
Na kuhalnik pristavimo kozico z visokim robom, v kateri stopimo maslo. Maslo popršimo z moko in mešamo toliko časa, da postane zmes gladka. Nato med nenehnim mešanjem v kozico počasi dolivamo toplo mleko. Po okusu osolimo in popopramo ter začnimo z muškatnim oreščkom. Bešamel med nenehnim mešanjem približno 5 minut kuhamo nad šibkim ognjem. Pripravljen bešamel prelijemo po kroglicah in omaki. Pečico prižgemo na 180 °C.
V skledo naribamo sir in ga enakomerno posujemo po bešamelu. Pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut, dokler sir ne dobi zlatorjavkaste barve.
Operemo in otresemo preostali peteršilj ter ga na drobno sesekljamo. Pripravljeno jed vzamemo iz pečice in posujemo s peteršiljem. Po želji naribamo še malo sira in postrežemo na mizo kar v ognjevarni posodi. Poleg se prileže velika skleda zelene solate. Pa dober tek!
Tole mi je pa všeč, kot lazanja brez testenin :).
OdgovoriIzbriši