Odkar sem prvič poizkusila stejk sem nad njim navdušena. Všeč mi je hrustljavo zapečen, znotraj pa rahlo krvav, sočen in mehak. Vsekakor je meso pripročljivo prej marinirati, vsaj 24 ur, raje več. S prilogami pa nikar ne pretiravajte, saj je že samo meso zelo nasitno. Vseeno pa poleg paše nekaj svežega, solata, ali pa kuhana zelenjavica.
Sestavine (2 osebi):
Postopek:
S kuhamo kavo in počakamo, da se na dnu nabere usedlina. Kavo prelijemo v kozico, usedlino pa zlijemo stran. V kozico dodamo kečap, med, worcester omako, maslo in sladkor. Vse skupaj počasi segrejemo na nizkem ognju. Kuhamo in mešamo toliko časa, da se sladkor povsem raztopi. Kozico odstavimo in omako ohladimo (v zimskem času najbolje na balkonu).
Dve tretjini omake zlijemo v plastično vrečko, v katero smo položili meso. Vrečko dobro zapremo in meso mariniramo 24 ur. Preostanek omake shranimo v hladilnik.
Marinirano meso dobro obrišemo, posolimo, popopramo in premažemo z olivnim oljem. Ponev dobro segrejemo (ne preveč, da se nam zrezki ne zažgejo). Meso spečemo po lastnem okusu. Lahko si pomagamo s tem kalkulatorjem, ki nam glede na debelino zrezka in stopnjo zapečenosti izračuna koliko časa ga moramo peči na vsaki strani.
Pečeno meso preložimo na krožnik, pokrijemo s folijo in pustimo počivati 20 minut.
Medtem v vrelem kropu blanširamo korenje in fižol. Vmes v ponvi z malo olja rahlo popečemo pinjole. Blanširano korenje popečemo na maslu, ki smo mu dodali peteršilj. Fižol pa popečemo na olju, na katerem smo prej popekli pinjole.
Iz hladilnika vzamemo omako in jo pogrejemo. Zrezke lahko pustimo cele, ali pa jih narežemo na tanke rezine in postrežemo skupaj z vsemi pripravljenimi prilogami in omako. Zanimivo in okusno :)
Sestavine (2 osebi):
- 400-500 g mladega govejega hrbta
- 30 ml kave
- 1 žlica medu
- 1 žlica worcesterske omake
- 1 žlica kečapa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- ščep soli in popra
- 1 žlica olivnega olja
- 150 g mladega korenčka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlička masla
- ščep soli in popra
- 25 g pinjol
- 150 g stročjega fižola
Postopek:
S kuhamo kavo in počakamo, da se na dnu nabere usedlina. Kavo prelijemo v kozico, usedlino pa zlijemo stran. V kozico dodamo kečap, med, worcester omako, maslo in sladkor. Vse skupaj počasi segrejemo na nizkem ognju. Kuhamo in mešamo toliko časa, da se sladkor povsem raztopi. Kozico odstavimo in omako ohladimo (v zimskem času najbolje na balkonu).
Dve tretjini omake zlijemo v plastično vrečko, v katero smo položili meso. Vrečko dobro zapremo in meso mariniramo 24 ur. Preostanek omake shranimo v hladilnik.
Marinirano meso dobro obrišemo, posolimo, popopramo in premažemo z olivnim oljem. Ponev dobro segrejemo (ne preveč, da se nam zrezki ne zažgejo). Meso spečemo po lastnem okusu. Lahko si pomagamo s tem kalkulatorjem, ki nam glede na debelino zrezka in stopnjo zapečenosti izračuna koliko časa ga moramo peči na vsaki strani.
Pečeno meso preložimo na krožnik, pokrijemo s folijo in pustimo počivati 20 minut.
Medtem v vrelem kropu blanširamo korenje in fižol. Vmes v ponvi z malo olja rahlo popečemo pinjole. Blanširano korenje popečemo na maslu, ki smo mu dodali peteršilj. Fižol pa popečemo na olju, na katerem smo prej popekli pinjole.
Iz hladilnika vzamemo omako in jo pogrejemo. Zrezke lahko pustimo cele, ali pa jih narežemo na tanke rezine in postrežemo skupaj z vsemi pripravljenimi prilogami in omako. Zanimivo in okusno :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar