V ribji restavraciji na morju sem nekoč poizkusila sipin golaž s popečeno polento in bilo mi je zelo všeč. Zato sem se odločila to zadevico napraviti tudi sama :) Receptov je presenetljivo zelo malo, toda našla sem pravega, ga malo prilagodila in zadeva je izpadla fenomenalno! Morate poizkusiti!
Sestavine (4 osebe):
Postopek:
Sipo očistite in narežite na grižljaj velike koščke. Čebulo drobno sesekljajte, česen narežite na tanke lističe. Čebulo prepražite na oljčnem olju in jo posolite. Po 5 min praženja dodajte česen in peteršilj. S peteršiljem ne varčujte! Po petih minutah dodajte narezane sipe in ponovno pražite nekaj minut. Dodajte pelate, dobro premešajte in ponovno pražite 10 minut. Sedaj je na vrsti vino. Dodajte tudi sol, poper, lovor, žajbelj in rožmarin. S slednjimi tremi bodite pazljivi, saj imajo močan okus. Počakajte nekaj minut, da vino malo izpari in dodajte še 4-5 dl vode (pazite, da nebo preveč redko - vodo lahko še vedno dodate). Namesto vode je seveda boljša ribja osnova, vendar zadostuje tudi zelenjavna kocka ali še boljše - kocka z oljčnim oljem in zelišči (Knorr). Kuhajte vsaj eno uro na minimalni temperaturi - tolikšni, da rahlo brbota. Vmes pa večkrat premešajte in seveda poizkušajte, če je potrebno dodati še kakšno začimbo. Poleg se odlično prileže pečena polenta - recept je res enostaven. Skuhajte malo bolj gosto polento, jo zlijte v rahlo namaščen pekač (višina polente naj nebo več kot centimeter in pol). Pustite, da se dobro ohladi, zrežite na trikotnike ali kvadrate ter popecite na žaru (ali vroči ponvi z minimalno maščobe). Tole je božansko!
Sestavine (4 osebe):
- 1 kg sipe
- 2 konzervi pelatov
- 700 g čebule
- 6 strokov česna
- 3-4 dl močnega rdečega vina (refošk, teran)
- oljčno olje
- sol, poper
- peteršilj
- lovor
- žajbelj
- rožmarin
- polenta
Postopek:
Sipo očistite in narežite na grižljaj velike koščke. Čebulo drobno sesekljajte, česen narežite na tanke lističe. Čebulo prepražite na oljčnem olju in jo posolite. Po 5 min praženja dodajte česen in peteršilj. S peteršiljem ne varčujte! Po petih minutah dodajte narezane sipe in ponovno pražite nekaj minut. Dodajte pelate, dobro premešajte in ponovno pražite 10 minut. Sedaj je na vrsti vino. Dodajte tudi sol, poper, lovor, žajbelj in rožmarin. S slednjimi tremi bodite pazljivi, saj imajo močan okus. Počakajte nekaj minut, da vino malo izpari in dodajte še 4-5 dl vode (pazite, da nebo preveč redko - vodo lahko še vedno dodate). Namesto vode je seveda boljša ribja osnova, vendar zadostuje tudi zelenjavna kocka ali še boljše - kocka z oljčnim oljem in zelišči (Knorr). Kuhajte vsaj eno uro na minimalni temperaturi - tolikšni, da rahlo brbota. Vmes pa večkrat premešajte in seveda poizkušajte, če je potrebno dodati še kakšno začimbo. Poleg se odlično prileže pečena polenta - recept je res enostaven. Skuhajte malo bolj gosto polento, jo zlijte v rahlo namaščen pekač (višina polente naj nebo več kot centimeter in pol). Pustite, da se dobro ohladi, zrežite na trikotnike ali kvadrate ter popecite na žaru (ali vroči ponvi z minimalno maščobe). Tole je božansko!
Ni komentarjev:
Objavite komentar