petek, 15. februar 2013

Poprov stejk v čebulni omaki

Poper naredi nekoliko pikanten okus, čebulna omaka pa ga dopolni kot nežna sladkasta priloga. Poleg si obvezno privoščite skledo solate!




Sestavine (2 osebi):
  • dva goveja stejka (približno 200g po osebi)
  • sol
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1.5 jedilne žlice zdrobljenih poprovih zrn
  • 3 rdeče čebule, drobno sesekljane
  • 0.5 goveje kocke
  • 3 jedilne žlice sesekljanega peteršilja
  • 2 jedilni žlici mleka
  • 3 jedilne žlice konjaka ali brandyja

Postopek:

Zrezke dobro nasolimo in jih pustimo na sobni temperaturi približno pol ure.
Segrejemo malo olja, ter zrezke spečemo po okusu. Pomagamo si lahko s tem kalkulatorjem, ali pa s termometrom ali metodo preverjanja s prsti. Pečenja ne smete vzeti preveč brezbrižno, saj ravno tukaj lahko naredite veliko napako.

Ko ste z zrezki zadovoljni, jih položite (vsakega posebaj) na kos alu folije in po njih (na obe strani) potresite zdrobljena poprova zrna. Dobro jih zavijte v folijo, da bodo ostali topli. Pustite zrezke da malo počivajo in se lotite omake.

V ponev, kjer ste pekli zrezke dodajte malo olja in prepražite čebulo (3 minute). Dodajte konjak in pustite da izpari, medtem pa stalno mešajte s kuhalnico po dnu posode. Dodajte kocko in približno 1 dl vode, ter ponovno zavrite. Kuhajte približno 5 minut, da se omaka zgosti. Na koncu dodajte še žlico ali dve mleka (lahko tudi smetano). Ponovno zavrite in pustite par minut da se zgosti. Ko je gotova, dodajte preostala poprova zrna (če niste vseh porabili za zrezke) ter peteršilj. Solite po potrebi.

Zrezke položite na krožnik in jih prelijte z omako. Pa na solato ne pozabite! K taki jedi se zelo prileže nekaj svežega poleg :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar