Obožujem poletje, ko na vrtu zraste sveža zelenjava. Paradižnik, paprika, bučke, zelišča,...
In ja, tole je čez poletje večkrat na jedilniku. Sataraš! Mami ga je delala na zalogo, ker imamo doma res velik vrt. Postopek je precej podoben, kot spodnji. Narediš vse do konca, edino jajca izpustiš. Ohladiš, nadevaš v plastične posodice in zamrzneš. Ko se ti zalušta samo odmrzneš, pogreješ in dodaš jajca. Tako je sataraš lahko na jedilniku tudi izven sezone :)
Vse kar potrebujemo za to jed so paradižniki (naj bodo kar precej zreli), paprika, čebula, česen in jajca. In seveda začimbe (peteršilj/bazilika). Jaz dodam tudi čili, poskusite pa lahko tudi z dodatkom mocarele.
Kar se tiče prilog, ponavadi je kar kruh. Tokrat sem jaz pripravila 'flatbread' - kruh pečen v ponvi. Link do recepta --> kruh iz ponve.
SESTAVINE:
- 6x paradižnik
- 3x paprika (poljubne barve)
- 2 čebuli
- polovica glave česna (količina je seveda poljubna)
- čili (po želji)
- šopek peteršilja (lahko tudi bazilika)
- mocarela (po želji)
- sol
- poper
PRIPRAVA:
Na olivnem olju posteklenimo čebulo, da dobi zlatorjavo barvo. Če želimo postopek pohitriti takoj dodamo sol. Nato dodamo na kocke nasekljano papriko in pražimo okoli 5 minut. Sledi paradižnik, ki ga prav tako narežemo na kocke. Če uporabimo svež čili, ga lahko dodamo že takoj, s papriko. Sama sem si dozirala čili šele na koncu, saj vsem ne ustreza pekoče ;) Dodamo sol in poper. Dušimo vsaj pol ure, da se vse poveže.
Masa more biti gosta in če ste že kdaj delali sataraš - res se vonja, ko je pripravljen. Torej, na koncu pridejo seveda umešana jajca in nasekljan peteršilj. Jajca umešajte in jih dodajte v lonec k satarašu. Nekaj minut vse skupaj mešajte na srednji temperaturi in dodajte peteršilj, ter po želji tudi mocarelo.
Poleg pa zelo priporočam kruhke iz ponve. Preverjeno dobri.
Pa dober tek! :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar