sreda, 4. junij 2025

Flatbread - kruh iz ponve


Idelano za takrat, ko zmanjka kruha. Pripravljen je v cca pol ure. Testo je kvašeno, seveda mora nekaj časa počivati, ampak pečeno je v nekaj minutah. In najboljše je, da ga pojemo kar takoj :)

Inspiracijo sem dobila čisto po naključju, ko sem nekoč v nedeljo zvečer ostala brez kruha.

Takšne kruhke lahko uporabimo kjerkoli. Za pomakanje, kot zavitke, kot sendviče. Lahko ga na primer tudi pustimo, da se posuši in moža skloftamo z njim :D :D Malo heca mora biti. No, v primeru, da se nas presušijo imamo pa spet en kup možnosti kaj lahko naredimo z njim. Objavim v kratkem recept za kruhove cmoke.

Potrebujemo samo moko (tip 500), sol in kvas. Jaz imam vse to vedno na zalogi, tako, da ni strahu, da bi na primer v nedeljo bila brez tega :)


SESTAVINE:

- 300 g moke (tip 500)

- čajna žlička soli

- vrečka suhega kvasa


PRIPRAVA:

Simpl ko pasulj. Vse skupaj damo v skledo in zgnetemo. Jaz uporabljam kuhinjskega robota (Veroniko ali Dorotejo - ja, svoje gadgete poimenujem). V primeru, da robotka nimate, bi na vašem mestu uporabila ročni mešalnik za testo, sicer pa pač na roke.

Vzhajamo kakšnih 15-20 min. Razdelimo na cca 6 delov (odvisno kakšno velikost želite). Oblikujemo v kroglice in pustimo še 5 min stati. Nato razvaljamo v obliko kroga. Segrejemo ponev na visoko temperaturo. Jaz sem ponev rahlo premazala z olivnim oljem pred vsako peko. Pečemo dve minuti na vsaki strani in kruhek po pečenju takoj zavijemo v čisto krpo. Ponavljamo dokler ne zmanjka testa.


Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar