četrtek, 12. junij 2025

Bučkini zvitki s skuto in češnjevimi paradižniki




Tokrat pa zelenjavna različica nekakšne zloženke, pripravljena v eni sami posodi. Lahka poletna jed, posebej aktualna v sezoni bučk in paradižnikov. Meni je bila zelo všeč zaradi močnih okusov, ki jih dajo zelišča. Skuta naredi piko na i, zaradi katere je jed nasitna, tudi brez priloge. Vseeno pa priporočam poleg kos domačega kruha, bagete ali pa flat bread (recept je objavljen na blogu), saj je omakica, ki nastane pri peki božanska za pomakanje.


SESTAVINE (3-4 osebe):

- dve večji bučki

- 400 g nepasirane skute

- šopek peteršilja

- šopek bazilike

- sol in poper

- česen

- 400 g paradižnikove mezge

- češnjevi paradižniki

- večje jajce ali dva manjša

- 50 g parmezana (ali katerega drugega trdega sira)


PRIPRAVA:

Bučke operemo, jim odrežemo oba konca in jih z lupilcem po dolgem narezemo na trakove. Odlagamo jih na čist prt in solimo, da izpustijo vodo. To bo trajalo približno 15 min.

Vmes pripravimo skutni nadev. Baziliko in peteršilj drobno sesekljamo, prav tako česen. Dodamo k skuti, skupaj s soljo in poprom ter dobro premešamo. Dodamo skoraj ves parmezan. Preverimo okus in po okusu dodamo še kaj od zelišč. Nato dodamo jajce in zopet dobro premešamo. Nadev je pripravljen.

Češnjeve paradižnike prepolovimo in jih damo na stran. Pripravimo si primerno velik pekač. Jaz sem delala v pekaču 20x20 cm, vendar z manjšo količino sestavin. Za tale recept priporočam malo večjega. Pekač lahko namastimo ali pa pokrijemo s peki papirjem. Naj bo globok, da se bodo zvitki lepo pokuhali in na koncu zapekli. V pekač zlijemo približno 200g paradižnikove mezge.

Sedaj se lotimo bučk. Dobro jih osušimo in vsako posebej po celi dolžini namažemo z nadevom ter zvijemo v rolico. Rolice drugo ob drugo polagamo v pekač. Ko zaključimo z vsemi, med rolice zatlačimo prepolovljene češnjeve paradižnike. Preko vsega polijemo še nekaj paradižnikove mezge - približno 200 g. Čez potrosimo preostali parmezan.

Pečico segrejemo na 180 °C, jaz sem dala na ventilacijo. Prvih 20 min pečemo pokrito s folijo, nato odkrijemo in pečemo še 20-30 min.

Pustimo, da malo odstoji ter postrežemo z izbrano prilogo.

Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar