torek, 3. februar 2015

Domače žitne ploščice

Tisti, ki se aktivno ukvarjate s športom verjetno veste, kako drage so žitne in proteinske ploščice. Poleg tega so povečini presladke, hitro se jih naveličaš in potem je tistih par evrov res čisto preveč. Po nekaj poskusih sem končno našla tak recept, ki je res dober in dopušča mnogo prirejanja. Poizkusite, ne bo vam žal! :)



Sestavine (okoli 16 ploščic):
  • 3 velike banane (4 srednje velike)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 skodelici ovsenih kosmičev
  • 3/4 skodelice suhih češenj/brusnic/jabolk/marelic - lahko tudi mešate (narezanih na koščke)
  • 1/2 skodelice orehov (sesekljanih)
  • 1/2 skodelice sončničnih semen
  • 1/2 skodelice bučnih semen
  • 1/2 skodelice mandljev (nasekljanih)
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/4 čajne žličke soli

Postopek:

Banane dobro pretlačimo, najbolje kar z tlačilko za pire krompir. Dodamo vanilijev ekstrakt in dobro premešamo. V multipraktiku zmeljemo ovsene kosmiče, vendar ne v moko - še vedno morajo biti malo grobi. Dodamo k mešanici banan. Koščke sadja, oreščkov in semena, ter cimet in sol dodamo k bananam in kosmičev ter dobro premešamo. V pravokotni pekač damo peki papir ter mešanico razporedimo po pekaču. Dobro "poteptamo" in pazimo, da je debelina povsod enaka. Če imamo manjši valjarček, si pomagamo z njim.
Pečemo 25-28 min na 175°C. Pazite, da se vam ploščice ne zažgejo (proti koncu večkrat poglejte v pečico).
Vzamemo iz pečice ter hladimo okoli 10 minut na rešetki. Sledi previdno rezanje (pazite, da se ploščice ne razdrobijo preveč). Narežemo na poljubno velike ploščice in jih pustimo na rešetki, da se dobro ohladijo. Jaz vsako zavijem v svoj košček alu folije, lahko pa jih damo tudi v večjo posodo s pokrovom (če jih nameravamo pojesti v parih dneh). Če pa smo jih napekli za dlje časa, večino shranimo v skrinji (mogoče bi zadostoval tudi hladilnik), saj lahko zaradi vlage že v enem tednu splesnijo.
Tole je res zdrav vmesni obrok, ki zelo nasiti in nas napolni s pozitivno energijo. Pa prijetno "sladkanje"!

Ni komentarjev:

Objavite komentar